Skrota bilen i Stockholm – så gör du

Det är inte alltid det är värt att kosta på en gammal bil som behöver diverse reparationer och ett alternativ kan då vara att skrota den i stället. För dig som funderar på att skrota bilen i Stockholm följer här information kring hur du går till väga – samt vad som händer med själva bilen i fråga när den lämnats över till skroten.

Skrota bilen – Lämna själv eller få hämtning inom Stockholm

En bil som är påställd och funktionsduglig kan i många fall köras till skroten av ägaren men det finns också fall då detta inte är möjligt. Om bilen har fel som påverkar funktionen blir det förstås svårt att köra den och detsamma gäller om den är avställd.

I dessa fall är det nödvändigt att hitta ett bilskrotningsföretag som erbjuder hämtning av den bil som ska skrotas och i Stockholm finns flera sådana företag som gör det. Något som kan vara värt att kolla närmare på här är priset för upphämtning – vissa erbjuder gratis hämtning medan andra tar ett par hundra kronor.

För att skrota bilen finns alltså två alternativ när det kommer till att få bilen till skroten och vad som passar bäst beror alltså till stor del på bilens skick och funktionsduglighet.

Viktigt att tänka på

Det finns tre viktiga saker att tänka på om det blivit dags att skrota bilen, vare sig det är i Stockholm eller någon annanstans. Det första är att se till att ha registreringsbeviset påskrivet och nära till hands – förslagsvis i den aktuella bilen. Det andra är att ha en giltig legitimation, till exempel körkort, så att du kan identifiera dig.

Sist men inte minst är det viktigt att kolla upp och jämföra avgifter, utöver eventuell hämtningsavgift. För en del äldre modeller kan det till exempel tillkomma vissa avgifter – så se till att fråga om alla tänkbara kostnader innan det är dags att skrota bilen.

Så skrotas en bil

Vad händer då med själva bilen när den sett sina bästa dagar? Enligt ett bilskrotningsföretag i Stockholm går processen till ungefär så här:

  • Eventuell airbag detoneras
  • Vätskor, så som oljor, drivmedel och spolarvätska, dräneras
  • Bilen pressas ihop av en speciell press

Kvar när bilen pressats samman blir ett metallpaket, vilket sedan hackas i småbitar. Genom att skrota bilen kan mycket av metallen återvinnas och återanvändas – så låt inte dina gamla skrotbilar stå och rosta på gården!