Introduktion till hemlarm

Funderar du på att skaffa ett hemlarm? Klart är att det kan få dig att känna dig betydligt tryggare. Inte bara när du är bortrest, utan även när du sover hemma om natten. Ett komplett hemlarm med allt vad det innebär kan kosta ganska många tusenlappar per år. Många anser dock att det absolut är värt kostnaden.

Hur vanligt är det att råka ut för ett inbrott?

Just rädslan för inbrott i hemmet är det som får många att skaffa, eller uppgradera, sitt hemlarm. Under 2020 anmäldes ungefär 14 700 bostadsinbrott till polisen. En liknande siffra anmäldes året innan.

Bor du i villa är det något högre risk att råka ut för ett inbrott mellan oktober och december. Bor du i lägenheten är risken ungefär lika stor, sett över hela året. Hur stor risk det är att du råkar ut för ett inbrott beror i hög grad på vilken del av landet du bor i. Sett till invånarantal är det personer i Hallands, Skånes och Stockholms län som löper störst risk att få ett ovälkommet besök.

Hur mycket bör man räkna med att betala för ett hemlarm?

Det korta svaret är att det varierar. Det kan faktiskt variera ganska kraftigt. Vill du ha ett komplett hemlarm med fria utryckningar, rökdetektor och som är uppkopplat till larmcentral, kan du räkna med att betala allt mellan 1 500 och 8 500 kronor. En avgörande faktor för priset är om du hyr larmet eller om det är friköpt. Ovan är alltså startkostnaden. Utöver det tillkommer en månadsavgift som kan variera mellan ca 200 och 450 kronor.

Det går att komma undan billigare. Om du är villig att montera larmet själv och betala utryckningar styckvis till exempel, så kan du komma undan betydligt billigare. På lång sikt märks störst skillnad på ekonomin om du inte behöver koppla upp det till larmcentral, eftersom månadsavgiften då slopas. Samtidigt anser många att det är en viktig del av ett hemlarm – att det är uppkopplat.

Tre saker att tänka på när du ska välja hemlarm

  • Räkna på kostnaden på lång sikt för att få en god jämförelse.
  • Välj ett larmbolag som är certifierat.
  • Var varsam när dörrförsäljare erbjuder säkerhetsprodukter. Se till att kontrollera säljarens identitet och att jämföra erbjudandet med minst ett par andra säkerhetsbolag.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *