Mobil och mobilabonnemang till barn

När är det lämpligt för ett barn att få en egen mobiltelefon, och vilket mobilabonnemang ska man då välja?

Det är inte helt enkla val och det finns garanterat många föräldrar som funderar till och från, på fördelar och nackdelar. Nedan finns mer att läsa om att skaffa mobil och mobilabonnemang till barn – och saker som kan vara bra att tänka på.

Välja mobil

När är det lämpligt för ett barn att få sin första mobiltelefon? Det är en fråga som många av dagens föräldrar funderar på men det finns såklart inget givet svar på den frågan. En del tycker att de kan få en mobil tidigt och andra tycker att behovet uppstår först senare.

Val av mobil är inte heller helt enkelt – ett som är säkert är i alla fall att många föräldrar ger barnen en begagnad mobil som första mobil. Det kan till exempel vara smart att spara den gamla mobilen när en förälder själv byter till en ny, så att den då kan gå i arv.

En begagnad eller annan billigare mobil kan hur som helst vara en bra början, så att de får lära sig att ta hand om den, och att det kanske inte är hela världen om den skulle försvinna eller gå sönder. Men även till en begagnad krävs skal eller annat skydd då mobilen inte med säkerhet kommer att hanteras varsamt.

Mobilabonnemang till barn

Till mobilen behövs ett kontantkort eller mobilabonnemang för att den ska kunna användas. Det finns flera fördelar med att välja just ett abonnemang framför ett kontantkort – eftersom det ger samma kostnad varje månad.

En första mobil med tillhörande mobilabonnemang behöver inte vara så avancerat – det kan vara smart att börja med ett billigt för att sedan med tiden märka hur behovet ser ut. Kanske kan det vara bra om barnet kan använda mobilen för att spela spel eller kolla på filmklipp på bilresor och liknande och då behöver ett abonnemang med någorlunda surfmängd väljas.

Flera operatörer erbjuder speciella abonnemang för barn och dessa finns med olika surfmängd, för olika månadskostnader och andra funktioner och finesser. Två sådana att hålla utkik efter när ett mobilabonnemang ska tecknas är:

  • Möjlighet till spärrar – till exempel för köp, betalsamtal och liknande
  • Möjlighet att spara surf

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *