Många hus- och fastighetsägare gruvar sig av bara tanken på ordet – dränering. Det är ett ont och kostsamt måste – och gör man det inte riskerar man istället ännu mer kostsamma fuktskador. Läs mer om dränering, varför det behöver göras, när det behöver göras och hur det går till här.
Därför är dränering nödvändigt
Varför behöver man egentligen dränera? Kort och gott kan man säga att det görs för att skydda byggnaden mot den fukt som annars kan tränga in utifrån. Kring en del gamla hus har aldrig någon dränering gjorts, vilket också är en anledning till att det kan vara bra att överväga.
Så vet man att det är dags
Det finns flera saker som kan tyda på att det är dags att kosta på en dränering, varav en av dom vanligaste är att det finns en unken lukt i källaren. Men det finns också andra saker som indikerar på att det kan vara läge att överväga den omfattande arbetet:
- Tapeter som bubblar sig
- Synlig fukt/fuktrosor på källarväggarna
- Om det gått över 30 år sedan det gjordes senast
Ett annat väldigt tydligt tecken på att det troligen är dags att dränera är om puts har börjat lossna från källarväggarna. Har man ett eller flera tecken på fukt kan man använda sig av en fuktmätare för att ta reda på fakta, istället för att gissa sig fram. Då får man svart på vitt på om det faktiskt är nödvändigt att påbörja arbetet med att dränera eller om det kan vänta ett tag till.
Så går dränering till
En dränering är ett ganska omfattande arbete och det mesta av arbetet sker under mark. Det innebär att man måste gräva för att komma åt och bara det kan ta lång tid. Väl en bit ner i marken finns dom tidigare lagda dräneringsrören, som vid ett byte efter en si så där 30–40 år kan vara i varierande dåligt skick.
Dessa byts ut till nya och i dom flesta fall lägger man även en slags isolering runt husgrunden. Cellplast och platonmattor är två vanliga exempel som ger ett extra skydd mot fukt och väta direkt mot grunden. När nya rör och isolering är på plats fyller man igen dräneringsdiket med grus och därefter kan man känna sig trygg i att ha ett fullgott fuktskydd intill husgrunden.